Sol Dik Masa üstü
Sağ Dik Masa Üstü

PROF. DR. KARABULUT: KANSER, COVID-19’DAN DAHA ÖNEMLİ BİR SAĞLIK SORUNUDUR!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
PROF. DR. KARABULUT: KANSER, COVID-19’DAN DAHA ÖNEMLİ BİR SAĞLIK SORUNUDUR!
İnterdisipliner Onkoloji Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Bülent Karabulut, koronavirüs (Covid-19) salgını ve kanser ilişkisini içeren bilgilendirici bir yazı kaleme aldı. Kanser hastalığı kapsamında onkoloji tedavisi gören hastalara değinen Prof. Dr. Karabulut, tedavi süreçlerinde yaşanan değişiklikleri ve bunun etkilerini anlattı. Prof. Dr. Karabulut, “Kanser, hastalarımızın bireysel sağlığı açısından Covid-19’dan daha önemli bir sağlık sorunudur” dedi.

Tüm dünyada hızla yayılmaya devam eden ve ülkemizde de geçtiğimiz bir buçuk aydan beri görülmeye devam eden koronavirüs (Covid-19) pandemisi hakkında çarpıcı açıklamalar yapan Prof. Dr. Bülent Karabulut, son olarak yine bu konuyla ilgili bir yazı kaleme aldı. Covid-19 salgınının gölgesinde kalan kanser hastalığı hakkında bilgilendirici bir yazı kaleme alan Prof. Dr. Karabulut, Covid-19 hakkında; sadece Türkiye’nin değil, dünyanın temel ve öncelikli bir sağlık sorunu haline geldiğini vurguladı. Sadece 3 ay gibi bir sürede tüm dünyaya yayılan bu virüsün tehlike derecisinin oldukça yüksek olduğunu aktaran Prof. Dr. Karabulut, bununla birlikte bu salgınla mücadele etmenin haklı sebepleri olduğunu ifade etti. Sürecin temel özetini aktaran Prof. Dr. Karabulut, “Sürecin temel özeti bu şekilde. Ancak hastalarımıza şunu ifade etmekte fayda var. Hastalık özelinde düşünürsek kanser, hastalarımızın bireysel sağlığı açısından Covid-19’dan daha önemli bir sağlık sorunudur” dedi. 

Ülkemizin pandemi yönetiminde başarılı olduğunu ancak sürecin daha ne kadar süreceğinin de belli olmadığını yazısında belirten Prof. Dr. Bülent Karabulut, öte yandan kanser hastalığına bakıldığında ise dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada olduğunu, hatta bazı yaş gruplarında birinci sırada yer alan çok önemli bir sağlık sorunu olduğuna değindi. Pandemi döneminde de bu durumun değişmediğini kaydeden Prof. Dr. Karabulut, yazısının devamında ise şunları kaleme aldı: 

"Kansertedavilerinderutinuygulamalarageridönüldü!"

“Peki bu yazıyı yazmama neden olan konu nedir? Şimdi sizlere bunu açıklamaya çalışacağım. Salgın ilk ortaya çıkmaya başladığında elde edilen verilerde, yaşlı ve yandaş hastalığı olan kişiler ve kanser hastalarında virüs enfeksiyonlarının daha ağır ve ölümcül olduğu verileri paylaşıldı. Tamda bu noktada hekimler, hastalar ve hasta yakınlarında bir tedirginlik başladı. Aslında kanser hastalarında uygulanan tedavilerin bağışıklık sistemi üzerine olan olumsuz etkilerinin bu enfeksiyonun ağır seyretmesine neden olduğu bilgisi ile özellikle hasta ve hasta yakınları tedavileri almama yönünde taleplerini iletmeye başladılar. Aynı dönemde ben dahil onkoloji uzmanları da, sürecin başlangıcında önümüzü görebilmek adına iki haftalık tedavi ertelemeleri, ilaç dozlarının azaltılması, tedavilerin direnç arttırıcı ilaçlarla birlikte uygulanması, riskli hastalarda acil olmadığı sürece tedavilerin uygulanmaması gibi hasta güvenliği adına bir takım kararlar alıp uygulamaya başladık. Bu sürecin sonunda, yani bu iki haftanın sonunda pandemi sürecinin aylarca sürebileceği öngörüsü üzerine onkoloji uzmanlarının kanser tedavilerinde rutin uygulamaya geri dönülmesi gerektiği yönünde kararları, hasta ve hasta yakınları tarafından pek de sıcak karşılanmadı. Zira, özellikle gündemin sadece Covid-19 üzerine yoğunlaşması, felaket senaryoları, korkuyu bu alana çekti.” 

"Kanser, bireyselsağlıkaçısındanCovid-19'dan dahaönemlibirsağlıksorunu!"

Sürecin temel özetini aktaran Prof. Dr. Karabulut, bilgilendirici yazısının devamında şu ifadelere yer verdi: “Sürecin temel özeti bu şekilde. Ancak hastalarımıza şunu ifade etmekte fayda var. Hastalık özelinde düşünürsek kanser, hastalarımızın bireysel sağlığı açısından Covid-19’dan daha önemli bir sağlık sorunudur. Covid-19 pandemi yönetimi ile birlikte diğer çok daha önemli sağlık sorunları ile mücadele başa baş olarak yönetilmesi gerekir. Zira, Ülke olarak hepimiz Covid-19 ile mücadelemizde yakın tarihte gelecek Zafer haberlerini kutlarken başka sağlık sorunları ile ortaya çıkabilecek vahim sonuçlar ile uğraşmak zorunda kalabiliriz. 

"Kanser tedavileri aksamamalı"

“Kanser hastalarımızın bu süreçte yapması gereken tek şey, hekimleri ile temasa geçmeleri ve hekimlerinin önerileri doğrultusunda, tedavilerde büyük başarı elde edilen kanser tedavilerinin aksamamasını sağlamak olmalıdır. Biz onkoloji uzmanları, pandeminin başından beri görev yerlerimizde siz kanser hastalarımızın tedavileri için görevlerimizin başındayız. Özellikle kanser tedavi merkezlerinde de, enfeksiyon için gerekli tüm tedbirler alınmıştır, sizlerde kişisel tedbirlerinizi uyguladığınız sürece, hekimlerinizle omuz omuza tedavi basamaklarını çıkmalısınız. 

"Kanser ciddi bir hastalıktır"

Prof. Dr. Bülent Karabulut, kaleme aldığı yazısını şu ifadeler ile noktaladı: “Unutmayın, cesur olmayan kişilerin karla kaplı dağın zirvesinde ayak izlerine rastlanmaz. Kanser ciddi bir hastalıktır, ancak tedavi başarısı da yüksek bir hastalıktır. Cesaretle tedavi merkezlerine başvurup tedavilerinizi hekimlerinizin önerileri doğrultusunda almalısınız. Sağlık dolu günler dilerim.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 'koronavirüs'te son verileri paylaştıÖnceki Haber

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 'koronavirü...

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINA UYMAYANLARA CEZA YAĞDI!Sonraki Haber

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINA UYMAYANLARA CEZA Y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar