Sol Dik Masa üstü
Sağ Dik Masa Üstü

Türk İskoç Ticari İlişkilerinin Temeli Milas’ta Atıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türk İskoç Ticari İlişkilerinin Temeli Milas’ta Atıldı
Birleşik Krallık resmi olarak 31 Ocak 2020’de Avrupa Birliği’nden ayrıldıktan sonra ekonomik işbirliği için AB dışındaki ülkelerle müzakerelere başladı. Uzun yıllardır İskoçya’da yaşayan ve uluslararası ticaretle uğraşan Hülya Scobie konu ile ilgili şunları söyledi: Yaşadığım iki ülke arasında köprü kurulması uzun zamandır üzerinde çalıştığım hedeflerim arasındaydı. Türk İskoç Ticaret Odası İdari kadrosunda Edinburg ve Milas’ı kardeş kent yapma konusunda çalışmalarıma 2024 yılında hız verdim.

Hülya Scobie açıklamalarına şöyle devam etti; 
Milas’ta tarihi bir gün yaşandı. Uzun yıllardır yaşadığım İskoçya ve memleketim Türkiye arasında köprü vazifesi gördüğüm için çok mutluyum. Yaptığımız görüşmeler sonucunda karşılıklı iki ülke arasında kurulacak kültürel, ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirebilmek için yerel yönetimlerle işbirliği yapma kararı alındı. İskoçya’nın ilk temasının  yaşadığım, derin bağlarla bağlı olduğum Milas ile olması önceliğim oldu. Milas’ımız uygarlıkların beşiği olarak tarihi zenginliğinin yanında, zirai üretimi konusunda da oldukça iddialı. Bu potansiyelini dış pazarda da büyütmesi, karşılıklı olarak geliştirilen sürdürülebilir projeleri hayata geçirmekle mümkün olacaktır.” dedi
MİTSO başkanı Reşit Özer’in ev sahipliğinde 20 Mart 2024 Çarşamba günü, Türkiye İskoçya arasında ekonomik, kültürel ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen toplantıya İskoçya’dan Türk İskoç Ticaret Odası Başkanı Şahin Vahap Fırat, Türk İskoç Ticaret Odası Genel Sekreteri Jim Galloway ve Türk İskoç Ticaret Odası İdari Kadroyu temsilen de Hülya Scobie katıldılar .

 Milas Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen bu toplantıya, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Milas Garnizon Komutanı Albay Muammer Mersincik, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammed Sevinç, Milas Tarım ve Orman Müdürü Ali Parlu, STK temsilcileri, MİTSO yönetimi katıldılar. 

MİTSO Başkanı Reşit Özer açılış konuşmasını yaparak sözü Türk İskoç Ticaret Odası Başkanı Şahin Vahap Fırat’a ve ardından da Genel Sekreter Jim Galloway’e verdi. Konuşmacılar 14 Mart 2024’de Londra’da müzakereleri başlanan Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki Serbest Ticaret anlaşmasının var olan kapsamının geliştirilerek iki ülke arasında yaratacağı imkanlardan bahsettiler. Milas’ın Avrupa Birliği Coğrafi işareti almış zeytin ve zeytinyağının yanında, gelişmiş teknolojiyle dış pazara sunulan deniz ürünlerinin de İskoçya raflarında yerini almasının 2024 yılı içinde gerçekleşmesi beklenen hedefler arasında olduğu belirtildi. Bunun yanında, her türlü gıda, giyim, teknoloji alışverişinin, karşılıklı eğitim ve bilimsel çalışmaların , kültürel ilişkilerin ve turizmin geliştirilmesi üzerinde çalışılacağı konusunda hemfikir olunarak Türkiye İskoçya Ticaret Odası ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası arasında protokol imzalandı. 

Türk ticari ve sanayi kuruluşlarının İskoçya pazarında yer almasını sağlayacak bu önemli işbirliğinin iki ülkede de ekonomik canlanma sağlayacağı ve yakın gelecekte katma değeri yüksek geri dönüşler getireceği kesin görülüyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
CUMHUR İTTİFAKI’NA SAKARKAYA’DA COŞKULU KARŞILAMA...Önceki Haber

CUMHUR İTTİFAKI’NA SAKARKAYA’DA COŞKULU...

Barış Saylak’tan Rüştü Yiğitkaya’ya Tam Destek: ‘Biz Mezara Kadar Buradayız’Sonraki Haber

Barış Saylak’tan Rüştü Yiğitkaya’ya Tam...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar