Reklamı Geç
23Nisan
Sol Dik Masa üstü
Sağ Dik Masa Üstü

Çayırlı’dan Esnafa, 5 Yılda Modern Bir Milas Sözü…

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çayırlı’dan Esnafa, 5 Yılda Modern Bir Milas Sözü…
Yeni yıla sayılı saatler kala siyasilerinde saha çalışmaları hız kazandı. Özellikle esnaf ziyaretlerine ağırlık veren siyasiler, başta vergi, personel gideri ve sosyal güvenlik prim miktarının yüksekliği, sürekli artan enflasyon nedeniyle sattığını yerine koyamayan küçük ve orta ölçekli esnaf, kendisini ziyaret eden her adaya dert yanıyor ve ‘seçimi siz kazanırsanız küçük esnaf için ne yapacaksınız’ sorusunu soruyor.

İYİ Parti Milas Belediye Başkan Aday Adayı Mehmet Çayırlı, kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik ziyaretlerinin yanı sıra aday adaylığı sürecinde yereldeki esnafı da ziyaret ederek, nasıl bir yerel yönetim beklentisi içindeler sorusuna yanıt arıyor. Milas İlçe merkezideki bazı esnafı ziyaret ederek bir süre sohbet eden Çayırlı, özellikle yeni yıl öncesi bir hareketlilik olup olmadığını sordu.
2023 yılının birçok anlamda zor bir yıl olduğunu belirten esnaf, özellikle 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ilde büyük bir yıkım ve can kaybına yol açan depremlerin, yurdun çeşitli yerlerinde meydana gelen sel felaketlerinin, orman yangınlarının sadece insanımızı psikolojik olarak yıpratmadığına dikkat çekerek; “Bu tür olaylar aynı zamanda ekonomik olarak da hepimizi yıprattı. Zaten son yıllarda sürekli artan enflasyon ve enflasyona bağlı hayat pahalılığı vatandaşın alım gücünü düşürdü. Bununla beraber artan vergi oranları, dövizdeki hareketlilik nedeniyle artan ürün fiyatları küçük esnafı bitirme noktasına getirdi.
Çevremizde her 5-6 ayda bir işyeri açılıyor, kısa bir süre sonra ya kapanıyor veya devrediliyor. Sattığını yerine koyamayan esnaf, inanın satıp satmamakta tereddüt ediyor.
YAPILANDIRMALARI DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ ANCAK ONU DA ÖDEYEMİYORUZ
SGK prim borcu, vergi borcu olmayan bir tane esnaf bulamazsınız. Belirli dönemlerde bu tür borçlarla ilgili yapılandırmalar çıkıyor. Aslında dört gözle bekler hale geldik ancak yapılandırdığımız borçların taksitini de düzenli olarak ödeyemiyoruz. Her seferinde özellikle bağ-kur prim günlerini sildirip borçtan kurtulmaya çalışıyoruz. Öte yandan yanımızda çalıştırdığımız personelin prim ve maaşlarını ödemekte ciddi sıkıntılar çekiyoruz. Emin olun Esnaf Kefalet Kooperatifinden kredi almayan esnaf sayısı çok azdır. Kısaca borcu borçla kapatarak günü kurtarmaya çalışıyoruz” diyerek bir çırpıda yaşadıkları sıkıntıları anlatırken, aday adayı Çayırlı ise onlara, yaklaşan bir yerel seçim olduğunu, kendisinin de Milas’ı yönetmeye talip olduğunu belirterek; “Seçilecek yerel yönetimden ne bekliyorsunuz? Bir yerel yönetim sizce küçük esnafa ne gibi destek yapmalı?” diye sorduğunda ise esnaftan çok çarpıcı talep ve istekler geliyor.
Büyük zincir mağazalarının, a’dan z’ye birçok ürünü sattığını, küçük esnafın da o mağazalarla rekabet etme şansının olmadığını belirten bazı esnaf, yerel yönetimlerin cadde ve kaldırım düzenlemelerini planlı ve uzun süreli olacak şekilde yapmasını, böylelikle yılda birkaç kez işyerinin önünün kazılmamasını dile getirirken, kimi esnaf da özellikle kış aylarında çok erken saatte kapatmak zorunda kaldıklarına dikkat çekerek; “En azından bu konuda tüm kurum kuruluşlar, belediye, sivil toplum kuruluşları ortak bir çalışma ile vatandaşı en azından akşam saat: 22.00’ye kadar alışveriş yapacak çözümler üretmeli. Bunu yapamadığımız için saat: 19.00’da cadde ve sokaklarımız ıssız, sessiz bir görünüme bürünüyor. Doğal olarak vatandaşımız sokağa çıkmaya korkuyor. Yaz ayları biraz daha rahat ancak kış aylarında da böyle bir çözüm üretilmeli.
Bir başka esnaf, esnafın bağlı olduğu Oda ile belediyenin ortaklaşa bir çalışma yürüterek, vatandaşı kendi mahallesindeki, sokağındaki küçük esnafa sahip çıkmasını, sürekli denetimlerle Milas dışından gelen günübirlik seyyar satıcılara satış izni vermemeleri gerek. Hepimiz görüyoruz. Birileri aracın arkasını dolduruyor, geliyor sanayiye, herhangi bir caddenin köşe başına durup satış yapıyor. Kimse bunlara hesap sormuyor, belge sormuyor, ruhsat veya başka bir satış izin belgesi sormuyor. Dam kira ödemiyor, vergi ödemiyor, elektrik-su ödemiyor, personel gideri yok. Elbette sabit bir işyerinden fiyatı daha ucuz görünüyor. Bugüne kadar belediyenin bizlerin hakkını koruduğunu, en azından korumak için çaba harcadığını görmedik. Umarız yeni gelen yönetim bu konuda bir şeyler yapar diyerek önümüzdeki 5 yılda Milas belediyesinden beklentilerini dile getirdi.
“BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ SLOGANI İŞTE BU YÖNETİM ANLAYIŞINI SİMGELİYOR”
Esnafı dinleyen ve beraberindeki arkadaşlarına not aldıran İYİ Parti Milas Belediye Başkan Aday Adayı Mehmet Çayırlı, partisinin aday göstermesi ve Milas halkının oylarıyla seçilmesi halinde nasıl bir yönetim anlayışının olacağını ‘Birlikte Başaracağız’ sloganıyla özetlemeye çalıştıklarını belirterek; “Bu slogan öylesine konulmuş değil. Biz kenti kendi egolarımızı tatmin etmek için değil, ben yaptım oldu mantığıyla değil bu şehrin tüm bileşenleriyle birlikte yönetmek için talibiz. Hep söylediğim bir şey var. Bir insan çok iyi biri olabilir. Çok dürüst bir olabilir ancak bu özellikleri onu iyi bir yönetici yapmaz. Yöneticilik bir vizyon işidir. İyi yönetici projeleriyle kaynak yaratandır. Yarattığı bu kaynağı da şehrin esnafıyla, çiftçisiyle, çalışanıyla, emeklisiyle kısaca o şehrin halkına adil bir şekilde dağıtandır. Birlikte yönetecek, birlikte paylaşacağız. Yasanın, mevzuatın arkasına sığınarak esnafından, çiftçisinden uzak durmak bu kentin geleceğine ihanettir. İYİ Parti’nin bir başkan adayı olarak ben ve meclis üyesi arkadaşlarım bu anlayışın temsilcileri olarak halkımızdan kopmayacak, onların derdiyle dertlenecek, sevinçlerine ortak olacağız. Destek sizden gayret bizden diyoruz. Eğer 5 yılda sözümüzde durmaz, sizlere ve hepimizin geleceği olan çocuklarımıza bugünden daha güvenli, daha modern ve daha az sorunları olan bir kent oluşturamazsak emin olun karşınıza bir daha çıkmayacağız” diyerek, aynı zamanda bir seçmen olan esnafın desteğini istedi.

 

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
YILBAŞI ÖNCESİ GIDA DENETİMLERİ ARTTIRILDIÖnceki Haber

YILBAŞI ÖNCESİ GIDA DENETİMLERİ ARTTIRIL...

Belediye Başkan Aday Adayı Evran’ın, Kıyıkışlacık BuluşmasıSonraki Haber

Belediye Başkan Aday Adayı Evran’ın, Kıy...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar