Sol Dik Masa üstü
Sağ Dik Masa Üstü

“Zeytin De… Maden De… Enerji De Bizim…”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Zeytin De… Maden De… Enerji De Bizim…”
Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Osman İlhan ile Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Yatağan Şubesi Başkanı Fatih Erçelik, Milas’ta bulunan Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralları ve Maden Sahaları ile ilgili bir dosya hazırlayarak, ilçemizde bulunan siyasi partilerin ve de sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine teslim ettiler. Ziyaret sırasında sendika temsilcileri “çevreye ve doğaya uyumlu olarak hep birlikte çalışıp üreteceğiz” dediler.

Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Osman İlhan ile Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Yatağan Şubesi Başkanı Fatih Erçelik, Milas’ta bulunan Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralları ve Maden Sahaları ile ilgili bir dosya hazırlayarak, ilçemizde bulunan siyasi partilerin ve de sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine teslim ettiler. Ziyaret sırasında sendika temsilcileri “çevreye ve doğaya uyumlu olarak hep birlikte çalışıp üreteceğiz” dediler.
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yatağan ve Havalisi Şube Başkanı Osman İlhan ile TES-İŞ Sendikası Yatağan Şube Başkanı – TÜRK-İŞ Muğla İl Temsilcisi Fatih Erçelik, ilçemizde elektrik üretimi yapmaya devam eden santraller ve kömür sahalarıyla ilgili olarak bir rapor hazırlayarak, bu raporu Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’a, AK Parti Milas İlçe Başkanı Emin Çelik’e, CHP Milas İlçe Başkanı Tüze Çetinkaya, İYİ Parti Milas İlçe Başkanı Kasım Özkan’a, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı’ya, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer’e, Milas Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Celal Devrim’e sundu.
Ziyaret sırasında açıklamalarda bulunan İlhan ve Erçelik, “Yeniköy Kemerköy Termik Santralleri, ülkemiz enerjisinin % 2’sini, Muğla ilinin tüm ilçeleriyle birlikte tamamının enerji ihtiyacını karşıladığı bir gerçektir. Elektriğin vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğu, yaz aylarına yaklaştığımız ve tüketimin çok yoğun olduğu şu günlerde kömürün yerli ve öz kaynaklarımızdan temin edilmesi Ülkemiz ekonomisi için de çok daha önemlidir. Bizler TES-İŞ ve MADEN-İŞ Sendikaları Yatağan Şubeleri olarak çevreye duyarlı kendi öz varlıklarıyla enerji üreten yerli ve milli olarak elektrik üretiminde kömüre ulaşımın engellenmesini doğru bulmuyoruz” dediler.
Kurum, parti ve sivil toplum örgütü yöneticileri ise santral ve maden hasalarının Milas’ta kamuoyu gündemindeki yerini koruduğunu belirterek, konunun her açıdan takipçisi olacaklarını belirttiler.
KAMUOYUNA BİLGİ VERME GEREĞİ HASIL OLMUŞTUR
Sendika Başkanları İlhan ve Erçelik tarafından hazırlanan, Milas’taki yöneticilere teslim edilen raporun tamamı şöyle:
31 Mart tarihinde Milas İkizköy’de yaşanan ve orada çalışan üyelerimizin saldırıya maruz kaldığı, Türkiye’nin gündemine oturan olaylarla ilgiliSantrallerde ve Madenlerde çalışan işçiler adınaTES-İŞ ve MADEN-İŞ Sendikaları olarak kamuoyuna bilgi verme gereği hasıl olmuştur.
Ortada öyle çarpıtıldığı gibi herhangi bir ağaç veya zeytin katliamı yoktur. Taşıma öncesinde yapılan budama işlemine ağaç katli diyenler maalesef iftira suçu işlemektedirler.
Olay yıllardır yapıldığı gibi zeytinlerin budandıktan sonra kök bütünlüğü sağlanarak sökülüp başka bir yere dikilmesinden ibarettir. Zeytinler taşındıkları yeni yerlerinde yeşerip zeytin veriyorlar.
Zeytin ağaçlarının taşınmasına dair yeni bir düzenleme çıktı. Aslında ihtiyaç halinde zeytin ağaçları eskiden beri taşınıyordu. Yani o düzenleme çıkmadan önce de ağaçlar taşınıyordu, bundan sonra da taşınacak. Zeytin ağaçlarına yönelik en küçük bir zarara izin verilmiyor. Vatandaş yeterli bilgi sahibi değil, sınırlı sayıda zeytin ağacı taşınacak diye, koskoca santrallerin, fabrikaların feda edilmemesi gerekiyor.
120 BİN 523 ADET AĞAÇ TOPRAKLA BULUŞTU
Santraller kurulduklarından bu yana terk edilen maden ocaklarında ağaçlandırma çalışmalarına önem verilir. Yeniköy ve Kemerköy’de taşıma dahil 22 bin 100 adet zeytin olmak üzere 1 milyon 120 bin 523 adet ağaç toprakla buluştu. Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ülkemizin en önemli enerji üretim merkezlerindendir. Ülkemiz enerjisinin yaklaşık %2’sini, Muğla İlinin tüm ilçeleriyle birlikte ihtiyacı olan elektriğin tamamını karşılamaktadır.
MİLYARLARCA DOLAR KAMU ZARARI OLUŞMAKTADIR
Kendi yerli ve milli kaynaklarımızla üretim yapan bu santrallerde üretim durursa, dışarıdan fahiş fiyatla alınan doğalgazla üretim yapan santraller tam kapasite devreye alınır. Şu anda bile ülkemiz enerjisinin % 50 den fazlası dışa bağımlıdır ve milyarlarca dolar kamu zararı oluşmaktadır.
Santrallerde çevreye zararlı baca gazlarının tutulması için üretilen enerjinin %10’u bu gazların tutulması için harcanmakta ve çevresel faktörlere son derece önem verilirken, çevreye zarar vermemek için azami önem gösterilmektedir.
20 BİN KİŞİNİN GEÇİMİNİ BU İŞYERLERİNDEN SAĞLADIĞI AŞİKARDIR
Bölgemizde kömür maden sahaları ve işletme alanları ile tarım alanları kesişmektedir. Özellikle zeytinlik alanlarda madencilik yatırım ve faaliyetleri yasal mevzuatlar çerçevesinde neredeyse imkânsız hale gelmiştir. Bölgemizde madencilik faaliyetleri için alınan yasal izinlerin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle sık sık davalar açılmaktadır. Arkeolojik Sit alanlarındaki faaliyetlerin tamamının yasal mevzuatlar çerçevesinde yürütülmesine rağmen, Kültür Varlıkları Koruma Kurul kararlarına açılan iptal davaları nedeniyle kömür üretim faaliyetleri neredeyse imkânsız hale getirilmektedir. Halbuki Termik Santraller için kömür çıkarılan alanlar daha sonra ağaçlandırılarak yeşile dönüştürülüyor. Santrallerde ve kömür ocaklarında yaklaşık 5 bin civarında işçi çalışmaktadır. Halen çalışan personel sayısına bakıldığında her ailede 4 kişi olduğunu var sayarsak 20 bin kişinin geçimini bu işyerlerinden sağladığı aşikardır. Bu sayı çalışanların yöreye bıraktığı katma değer de katıldığı zaman 50 bin kişiye ulaşmaktadır.
EN BÜYÜK ÜÇ BAZ YÜK SANTRALİDİR
Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri yaklaşık 35- 40 yıldır ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlamaktadır. Bu santraller, bölgedeki düşük kalorili linyit kömürünün değerlendirilmesi ve ulusal sistemin enerji ihtiyacının karşılanması amacıyla yapılmıştır. Santrallerimiz yerli kaynaklarla üretim yaparak ülke ekonomisine ve bölge istihdamına da oldukça önemli katkılar sağlamaktadır.
Ülkemizin tam bağımsızlığı için, öz kaynaklarımızla kendi enerjimizi üretmemiz gerekiyor.
Yöre ve ülke ekonomisinin güçlenmesi için bu kurumlarımızın çalışmasına ihtiyaç var. Kömür sıkıntısı yaşayan Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin devre dışı kalması halinde gerek bölgesel, gerekse ulusal ölçekte elektrik kesintileri yaşanır ve karanlıkta kalabiliriz. Bu Santraller Güney Batı Anadolu’nun en büyük üç baz yük santralidir. Bunlar devre dışı kaldığında büyük sorunlar yaşanır. Bölgesel bazda kesintiler olur, yaz aylarında turizm etkilenir. Çünkü ülkemizin batı bölgelerinde ciddi elektrik tüketimi var.
BU SANTRALLERDE ÜRETİM DURURSA;
İşçi kaybeder, esnaf kaybeder, köylü kaybeder, Yatağan kaybeder, Milas kaybeder, Muğla kaybeder ve sonuçta Türkiye kaybeder.
Geldiğimiz noktada bizim kendi kömür sahalarımız dururken, Yatağan Termik Santrali bugün Soma’dan kömür taşınarak çalıştırılmaktadır. Böyle giderse çok yakın bir gelecekte Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin de durumu aynı olacak. Dolayısıyla Enerji ve Maden işçileri, işini ve geleceklerini tehdit eden saldırılarla karşı karşıyadır.
BİZ EKMEĞİMİZİN PEŞİNDEYİZ
TES-İŞ ve MADEN-İŞ Sendikaları olarak bugüne kadar sustuk, polemiğe girmemeye özen gösterdik. Ancak santrallerde üretimin durmasına neden olacak eylemlere karşı sessiz kalamayız.
İşimiz, aşımız ve geleceğimiz bizim kırmızıçizgimizdir. Biz ekmeğimizin peşindeyiz.
Hepimiz bu ülkenin vatandaşlarıyız, hepimizin ortak amacı ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesine çıkarmak olmalıdır. Ortada zeytin katliamı filan yoktur. Halkımızı bu tür bilgi kirliliğine ve provokasyonlara karşı daha dikkatli olmaya davet ediyoruz.
SONUÇ OLARAK;
Bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine çok önemli bir katma değer yaratan Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin kömüre ulaşımının engellenmesi durumunda ciddi sorunların ortaya çıkacağı ve dolayısıyla elektrik üretiminin sekteye uğrayacağı aşikardır. Yöredeki sosyal ve ekonomik dengeler de dikkate alınarak ülke ve yöre menfaati de gözetilerek Maden sahalarımızın açılması ve Santrallerimizin çalışması için desteklerinizi bekliyoruz.
TES-İŞ ve MADEN-İŞ Sendikası Yatağan Şubeleri olarak tüm Enerji ve Maden işçileri adına şükranlarımızı sunarız.”

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
14 ÜLKEDEN 175 BİSİKLETÇİ MİLAS’TAN GEÇTİÖnceki Haber

14 ÜLKEDEN 175 BİSİKLETÇİ MİLAS’TAN GEÇT...

Yüzlerce kişiyi 4 Milyon dolandırdılar…Sonraki Haber

Yüzlerce kişiyi 4 Milyon dolandırdılar…

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar