Reklamı Geç
23Nisan
Sol Dik Masa üstü
Sağ Dik Masa Üstü

ÖRNEK YÖNETİMDEN ‘YENİ ADIMLAR’…

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ÖRNEK YÖNETİMDEN ‘YENİ ADIMLAR’…
Milas Süt Üreticileri Birliği Başkanı ve aynı zamanda Merkez Birliği Başkan Vekili Ali İhsan Gezgin, son günlerde kamuoyunda sıkça tartışılan süt fiyatları ile ilgili detaylı bir açıklama yaptı.
MGM GLOBAL ÖZEL GÜVENLİK -CENKER -ÇETİN

Başkan Gezgin, birçok bölgede farklı fiyat uygulanırken Milaslı üreticiye Ocak ayından buyana 2 lira 80 kuruştan ödeme yapıldığını, bu fiyatın Nisan ayı sonuna kadar uygulanacağını, 30 Nisan’da tüm yurt genelinde belirlenecek fiyatların ardından duruma göre yeniden değerlendirme yapacaklarını söyledi. Yurt genelinde süt üretimi düşerken, ilçemizde ise yükseliş devam ediyor. Buna bağlı olarak da hayvan sayısı da her geçen gün artıyor. Başarılı yönetim bugünlerde sürpriz adımlar atmaya hazırlanıyor.  

Sergiledikleri yönetim tarzıyla Türkiye’deki en başarılı birliklerden biri olarak kabul edilen Milas Süt Üreticileri Birliği, adeta bu noktaya nasıl geldiğini, öncelikle Milaslı süt üreticisinin nasıl korunduğunu, atılan ve yaklaşık 4 aydır uygulanan adımla bir kez daha gösterdi.

Milaslı süt üreticisini korumak adına 2021 yılı Ocak ayında, 4 aylık bir süre için 2 lira 80 kuruş fiyat belirleyen birlik yönetimi, “Biz her şartta üyelerimizi koruyacak bir anlayışla hareket edeceğiz” dedi.

Milas Süt Üreticileri Birliği Başkanı ve aynı zamanda Merkez Birliği Başkan Vekili Ali İhsan Gezgin; “Bilindiği gibi yılbaşı itibariyle Tarım Bakanlığı, Gıda Komitesi, Gıda Konseyi toplanarak süt fiyatlarını belirlenmişti. Bu fiyatta 2.80 lira artı 30 kuruş devlet desteği şeklindeydi. Ancak bu fiyata kimse uymadı. Önce Güney Marmara’da, Çanakkale’de ve Balıkesir’de örgütler ya da süt toplama işi yapan kişiler kendi aralarında ihale yapıp süt fiyatlarını 3 liraya çıkarıp, artı 30 kuruş şeklinde fiyat belirlediler. Bu süreç 15-20 gün içerisinde fiyatların aşağıya çekilmesi şeklinde işledi. Yani süt fiyatları yılbaşında belirlenen 2.80 artı 30 kuruş devlet desteği seviyesine geldi. Hatta 2.80 üretici fiyatıydı, soğutma ve nakliye primleri sanayiciye aitken sanayici buna da uymadı. Şuanda sanayici 2.80 liraya süt alımı yapıyor. Bu örgütlü yerlerde uygulanıyor ancak birçok yerde sanayici bu fiyatı bile ödemiyor ve süt fiyatları “kalite kesintisi” adı altında düşmektedir.

Şuanda 2.60-2.75’e süt alımı yapıldığını biliyoruz. Aydın, Muğla gibi yerlerde süt fiyatları 2.60 liraya kadar geriledi. Son 10 günden bu yana da “bahar dinlendirmesi” olarak tabir edilen süt toplanmayan günler olmaktadır. Kalite kesintisi adı altında haksız yere yapılan kesintiler de artmaya başladı. Bu durum Süt Konseyi fiyatlarını geçersiz kılmaktadır. Eskiden konseyin belirlediği fiyat ülke genelinde uygulanmaktaydı. Şuan ki durum üreticileri, süt sektörüne ağır yara vermektedir.

Bu durum karşısında Tarım ve Orman Bakanlığımız sütte regülasyona gitti. Şuanda Bakanlığımız süt tozu kotalarını açtı. Bakanlığımız süt tozu ve kremayı alma garantisi verdi. Örgütler üzerinden sütler süt tozu ve krema olarak değerlendirilmektedir. Milas Süt Birliği’nin topladığı sütün de günlük 20 tonu süt tozu olarak değerlendirilmektedir.

Mevsimsel olarak sütün çok, pandemi sebebiyle de tüketimin az olduğu bir dönemde süt piyasasında bir toparlanma görülmüyor. Süt fiyatları, üreticilerimizin beklentisinin çok altında…

Nisan ayına geldik ve 15 gün sonra herkes sütte zam, güncelleme ve 3 lira fiyat beklerken bugün süt fiyatları düşmektedir. Tabi bu durumun yanında yem fiyatlarına da zamlar devam etmektedir” diyerek yaşanan süreci anlattı.

“SÜT İÇERİK ANALİZİ İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ” İMZALANDI

Milas Süt Üreticileri Birliği Başkanı ve aynı zamanda Merkez Birliği Başkan Vekili Ali İhsan Gezgin, bu süreçte çok önemli bir de protokol imzalandığına dikkat çekerek şöyle devam etti:

“T.C. Tarım ve Orman Bakanlığımız Hayvancılık Genel Müdürlüğü ve Merkez Birliğimiz arasında “Çiğ inek sütü numunelerinde süt içerik analizi işbirliği protokolü” imzalandı.

Protokol kapsamında; çiğ sütün yağ ve protein değerlerine göre sınıflandırılması, süt üretiminde kalitenin arttırılması, üretici gelirlerinin yükseltilmesi amaçlanıyor.

Süt ürünleri üretiminde verimliliğin arttırılmasına yönelik çalışmaları Bakanlığımızla birlikte yürüteceğiz. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye, Bakan Yardımcımız Sayın Ayşe Ayşin Işıkgece’ye ve Bakanlığımız bürokratlarına bizlere vermiş oldukları katkı ve desteklerden dolayı teşekkürlerimizi sunuyorum.

Protokolle birlikte süt desteklemelerinin kalite bazlı ödenmesi planlanıyor. Süt desteklemesinde kalite farkını almak isteyen Birliklerimizin üyeleri ve diğer tüm süt üreticileri, Süt Birlikleri’ne başvuracak ve Birliklerimizin laboratuvarlarında ürettikleri süte yılda 2 defa kalite testi yaptıracak. Bakanlığımız da süt desteklemesi öderken; yağ ve protein değerlerine, sütün kalitesine göre destekleme ödeyecek. Yağ ve protein değerleri yüksek olan sütü üretenlere yüksek destek, düşük çıkan sütü üretenlere ise düşük destek verilecek.

Süt desteklemelerinin kalite bazlı ödenmesinin yanı sıra sütün de kalitesine göre fiyatlandırılması konusunda girişimlerimiz de var. Türkiye genelindeki Süt Birliklerimiz tarafından gerçekleştirilecek olan bu protokolün başarılı olmasıyla ikinci aşamada süt de kalitesine göre fiyatlandırılacak. Yılda iki defa alınacak olan numune sayısı önümüzdeki yıl 4’e çıkarılacak.

Merkez Birliğimiz olarak protokol çerçevesinde yazılımsal çalışmalarda gerçekleştirdik. Toplanan süt numunelerinin sonuçları oluşturduğumuz yazılımla hiçbir müdahalede bulunulmadan Bakanlığımız ile paylaşılacak. Şeffaf şekilde sütün kalitesini ölçmüş ve kayda almış olacağız. Hatta bu anlamda “şahit numune” dediğimiz bir uygulamayı da devreye sokarak, üreticilerin aklında tek bir soru işareti bırakmayacağız. Üreticiler, ‘Numune sonucunda sorun var’ dediği anda bu şahit numuneler, devletin belirlediği bağımsız bir laboratuvara gönderilerek teste tabi tutulacak.”

“SÜT ANALİZ LABORATUVARI MUĞLA GENELİNE HİZMET VERECEK”

“Milas Süt Birliği olarak öncelikle sütte kaliteyi sağlamak, tüketiciye sağlıklı süt sunmak amacıyla iki yıl önce bu altyapıyı oluşturduk, Tarım Bakanlığımızın verdiği yüzde 50 hibeli projelere başvurarak, Birliğimizin bünyesine 2 milyon lira maliyetli süt analiz laboratuvarını 2 yıl önce kurmuştuk ve her zaman sütte kaliteyi savunmuştuk.

Şimdi bu protokolle Milas’ta Birliğimiz üyelerinin yüzde 90’nın kalite desteklemesinden en üst seviyelerde yararlanacağını öngörüyoruz. Çünkü Milas Süt Birliği olarak dünden bugüne gerek üyelerimize düzenli eğitimler vererek, gerekse topladığımız sütten numuneler alarak gerçekleştirdiğimiz test çalışmalarıyla, sütte kaliteyi yakaladık ve bu kaliteyi yıllardır koruyoruz.

Kalitesiz süt üretmek aslında milli bir kayıptır. Üreticilerimizi kaliteli süt üretimine teşvik ederek gelirlerini artırmayı, kaliteli süt üretimini artırmayı ve böylelikle tüketicilerimize de kaliteli süt tükettirmeyi, sanayiciye de kaliteli süt sunmayı hedefliyoruz.

Laboratuvarımız, bakanlık tarafından henüz akredite edilen bir laboratuvar değilse de bakanlığın tanınan bir laboratuvardır. Dolayısıyla tüm Muğla bölgesindeki süt analizleri Milas’taki laboratuvarda çok düşük bir ücretle yılda iki kere yapılacaktır ” diyen Başkan Gezgin, son yıllarda Türkiye’deki büyükbaş hayvan yetiştiriciliğiyle ilgili çarpıcı bir tespitte bulundu.

Gezgin; “Merkez Birliği’ndeki görevim gereği yurdumuzun dört bir tarafını gezerek, Birlik başkanları ve üreticilerle görüşüyoruz. Birkaç yıl öncesine kadar günde 300-400 süt üreten birçok yerde bu rakamlar günümüzde yarı yarıya inmiş durumda. Doğal olarak hayvan sayısı da azalmış demektir.

Öncelikle yurt dışından hayvan ithalatına karşı birisiyim. İthal yerine kendi üreticimizin desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Yurdun birçok yerinde durum bu ancak kendi bölgemize baktığımızda, geçmişte; pamuk, tütün, zeytincilik veya hububat tarımı, insanların esas geçim kaynağı iken bugün, Milas’ın birçok mahallesinde süt üreticiliği ana geçim kaynağı olmuş durumdadır. Bu değişim kendiliğinden olmadı. Birlik olarak üreticimizi koruyup kollayan bir yönetim tarzı sergiledik. Ödeme garantisinin yanında yem, gübre ve diğer konularda da üreticimize destek verdik.

Bugün aktif olarak 3 bine yakın birlik üyemiz var. Üye olmak için yapılan başvurular ise sırada bekliyor. Kayıtlı üyelerimize ait yaklaşık 25 bin civarında büyükbaş hayvan var. Günlük olarak da 400 ton civarında süt üretiyoruz. Muğla’da ilk sırada olan birliğimiz, Türkiye genelinde de ilk 3 birlik arasındadır. Bu başarı tüm Milas halkınındır” dedi.

YÖNETİMDEN SÜRPRİZ YATIRIMLAR…

Yaklaşık 2 yıl önce açılan şarküteriye Milas halkının gösterdiği yoğun ilgi, Milas Süt Birliği yöneticilerini yeni arayışlar içine girmeye sevk etti. Başlangıçta günlük 100 kg süt satılan şarküteride bugün bir ton, hatta kimi zaman bu rakamın da üzerinde çıkılıyor. Halkın kaliteli süt tüketimine ilgisinin artması ve buna bağlı olarak yeni taleplerin gelmesi üzerine yönetim, yeni yatırımlar için kolları sıvadı.

Başkan Gezgin; “Bir yılı aşkın bir süredir ilçemizin farklı noktalarında yeni şarküteri açma arayışına girdik. Bir yandan da ‘süt matik’ sayımızı çoğaltmak için farklı projeler ve fikirler geliştiriyoruz. Organize Sanayi Bölgesi’nde yerimize tesisi kurmak için sabırsızlanıyoruz. Oradaki tesiste süt ürünlerinin yanı sıra sucuk ve salam gibi ürünleri de halkımızın sofralarına ulaştıracağız” dedi.

 

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Milas Belediyesi Ramazan ayında da vatandaşının yanındaÖnceki Haber

Milas Belediyesi Ramazan ayında da vatan...

KAYMAKAM BÖKE ÖREN YAT İMALAT VE ÇEKEK YERİNDESonraki Haber

KAYMAKAM BÖKE ÖREN YAT İMALAT VE ÇEKEK Y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar