Milas’ta istilacı sivri sinek tehlikesi!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Milas’ta istilacı sivri sinek tehlikesi!
Milas’ta yaz aylarında etkili olan istilacı bir tür olan “Asya Kaplanı” ismi verilen sivri sinekle mücadele için vatandaş desteği gerektiği açıklandı.

Vatandaşlara çağrıda bulunan Muğla Büyükşehir Belediyesi Milas Vektörle Mücadele Birimi ekipleri, küçük miktarda da olsa açıkta biriken suların bekletilmeden dökülmesi önerildi. 
Muğla Büyükşehir Belediyesi Milas Vektörle Mücadele Birimi, 12 ay boyunca sivrisinek larva ve ergin mücadelesini sürdürüyor. Ayrıca haziran ve eylül aylarını kapsayan dönemde gündüz yapılan larvasit çalışmalarına destek olması adına akşam ilaçlaması (ULV) yapılıyor. Ekipler, sivrisinek ile mücadele kapsamında fosseptik, havuzlar, bina altı suları, bahçede bulunan kap kacaklar, arıtmaların bekleyen suları, altyapılar, dereler vb. su biriken alanlara ilaçlama yapmakta ve fiziksel mücadele kapsamında bahçelerde çok fazla bekleyen suları döküyor. 
MÜCADELEYE DESTEK BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Son yıllarda istilacı tür olan Aedes albopictus (Asya Kaplanı) isimli sivrisinekler için sadece kimyasal mücadele ve ekipler tarafından yapılan fiziksel mücadele yeterli olmuyor. Yaşam alanı olarak büyük su birikintilerini tercih etmeyen, çok az su birikintilerini tercih eden tür ile mücadele için vatandaşların da çalışmalara destek olması büyük önem taşıyor. 
Bu kapsamda; bahçelerde bulunan saksı altı kaplarında biriken sular, yağmur sonrası dolan boş kap kacaklar içindeki sular, lastik içi suları, süs havuzu içindeki sular, bahçelerdeki atıl oyuncak içlerinde biriken az sular, çiçek ıslama suları, çatı oluklarında biriken sular, boş içecek kaplarında biriken sular, mezarlık başlarına koyulan ağzı açık su hazneleri ya da ağzı açık testiler gibi alanlara dolan sular 5 günden fazla bekletilmeden dökülmeli! Hayvanlar için bırakılan sular 3 günde 1 yenilenmeli, suyun biriktirilmesi gerekiyor ise kabın ağzı hava almayacak şekilde kapatılmalıdır. 
Vatandaş desteğinin yinelendiği açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:
“Bu sivrisinekler alışkın olduğumuz Culex pipiens türünden daha saldırgan ve istilacılar olup, Culex pipiens akşam ısırma davranışı gösterirken bu türlerin gündüz saatlerinde ısırma davranışları vardır.  Milas bölgesinde son dönemde oldukça yayılan Aedes albopictus türü gündüz aktif olduğu için akşam ilaçlaması (ULV) bu tür için neredeyse etkisizdir. Sizde bahçenizde 5 günden fazla durgun su bekletmeyerek çalışmamıza destek olabilirsiniz.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Milas Sanat Tiyatrosu’ndan İki Muhteşem Oyun: Sanatseverlere Tiyatro ZiyafetiÖnceki Haber

Milas Sanat Tiyatrosu’ndan İki Muhteşem...

Milas Dikkat….Sıcaklık Mevsim Normallerinin Üstüne ÇıkacakSonraki Haber

Milas Dikkat….Sıcaklık Mevsim Normalleri...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar