Sol Dik Masa üstü
Sağ Dik Masa Üstü

JEOLOJİ MÜHENDİSİ PEKER’DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
JEOLOJİ MÜHENDİSİ PEKER’DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Geçtiğimiz Cuma günü İzmir’e bağlı olan Seferihisar ilçesi merkez üssü olan bölgede meydana gelen 6.6 büyüklündeki deprem hakkında açıklamalarda bulunan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Milas İlçe Temsilcisi Azmi Peker, “Eğer aktif olan İzmir Fayı kırılırsa sonucu düşünmek dahi istemiyoruz”  dedi.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Milas İlçe Temsilcisi Azmi Peker şu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Bildiğiniz üzere; içişleri Bakanlığı AFAD Başkanlığı verilerine göre 30.10.2020 saat; 14.51’de, İzmir İli Seferihisar İlçesinin güneybatısında, Seferhisar İlçesine yaklaşık 16.8 km mesafede, Samos adasının yaklaşık 9 km kuzeyinde Ege Denizi içinde, yerin yaklaşık 16.54 km derinliğinde Mw: 6.6 büyüklüğünde bir deprem meydana Ana şokun odak mekanizması çözümleri yaklaşık doğu-batı doğrultusunda uzanan bir normal faylanmaya işaret etmektedir. Eldeki sınırlı veriler ışığında yapılan ilk değerlendirmelere göre, depreme kaynaklık eden fay, Büyük ve Küçük Menderes Grabenlerini denetleyen kuzeye ve güneye eğimli normal fayların batıda Ege Denizi’ndeki devamı olabilir. Buna ilişkin çalışmalar, gerekli ayrıntılı fay çözümleri sonucu ortaya çıkacaktır.

Deprem başta İzmir olmak üzere Aydın, Muğla, Balıkesir, Manisa, Uşak, Çanakkale, İstanbul gibi Batı Anadolu’dan İstanbul’a kadar olan geniş bir coğrafyada hissedilmiştir. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz.

Odamıza gelen ilk veriler ile basın yayın kuruluşlarına yansıyan bilgilere göre İzmir’in farklı bölgelerinde bina göçmelerinin olduğu, çok sayıda yapıda ise ağır hasarların olduğu görülmektedir. Yine depremin deniz içinde meydan gelmesi nedeniyle de küçük bir tsunami’nin de meydana geldiği anlaşılmaktadır.”

“İZMİR FAYI KIRILIRSA SONUCU DÜŞÜNMEK DAHİ İSTEMİYORUZ”

Deprem merkez üstünün yıkımın gerçekleştiği İzmir’in Bayraklı ve Manavkuyu semtlerine uzaklığı 70 km olduğu düşünüldüğünde arada koskoca bir kütle var ve buradaki binalar yıkılıyor. Eğer aktif olan İzmir Fayı kırılırsa sonucu düşünmek dahi istemiyoruz

Yaşadığımız coğrafyada yani Muğla ve çevresinde de bu depremi yaratan aynı mekanizmaya sahip birçok aktif diri fay mekanizmasının olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Bu faylar la ilgili hiçbir bilimsel çalışmanın yapılmaması bu yerel yönetimlerin görevi olmasına rağmen hala daha hiçbir çalışmanın yapılmamasını üzülerek ifade etmek istiyorum.”

“UYGUN ALANLAR BELİRLENMELİ”

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Milas İlçe Temsilcisi Azmi Peker cümlelerini şu ifadelerle noktaladı:

“TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak yıllardır ifade ettiğimiz üzere, ülkemiz aktif fay hatları/zonları üzerinde yer alan yapılar başta olmak üzere fay zonlarının üstünün “fay yasası “ çıkarılarak acilen boşaltılması, her bir kentin afet risklerine ilişkin planlarının çıkarılarak gerekli idari, hukuki, teknik, sosyal tedbirlerin alınması gereklidir. Mutlak suretle yaşadığımız şehirlerin deprem master planlarının acilen hayata geçirilmesi gerekmektedir. İmar Planları aktif fay zonlarına göre, bu faylarının etkisinden uzak bina yapılaşma yerleri seçimleri bu imar planının altlığını oluşturan jeolojik-jeoteknik etütler sonucunda yapılaşma açısından uygun alanlar belirlenmeli ve imar planları bunun doğrultusunda revize edilmesi gerekmektedir.

Tekrar İzimirdeki vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyor ve ölen vatandaşlarımıza Allahtan rahmet geride kalanlara baş sağlığı diliyoruz.

Artık umut ediyorum ki bu doğa olayını felakate dönüşmesini Jeoloji bilimi mühendisliğinin norm ve standartlarına uyarak ve bilimin önerdiği akıllı çözümlerle önleyebilriz..

                                                                                             

 


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
BİR GARİP MİSAFİRÖnceki Haber

BİR GARİP MİSAFİR

EMLAK DANIŞMANLIĞI MESLEKİ YETERLİLİK SINAVLARI 7-8 KASIM'DA YAPILACAK!Sonraki Haber

EMLAK DANIŞMANLIĞI MESLEKİ YETERLİLİK SI...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar