Sol Dik Masa üstü
Sağ Dik Masa Üstü

İkinci deneme Milas’ta…

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İkinci deneme Milas’ta…

Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, ilçemize bağlı Menteş Mahallesi’ndeki bir dönümlük arazide, Lavanta bitkisi yetiştirme çalışması başlatıldı.  Aynı zamanda Ahmetçavuş-Hayıtlı Mahalle Muhtarı Ayhan Demirçivi’ye ait arazide yetiştirilmek istenen Lavanta, Muğla genelinde ilk kez Seydikemer’de denenmiş ve yüksek oranda verim alınması nedeniyle bu kez ilçemizde denenmeye başlandı.

Tarım gelirlerini ve ürün çeşitliğini artırmak amacıyla lavanta yetiştiriciliğini tarla denemesi ile tanıtma çalışmalarına başlayan Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ilçemiz Menteş Mahallesi’nde bir dönümlük arazide ilk uygulamayı başlattı. Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan ve Ziraat mühendisi Melike Kaya’nın katkılarıyla 1060 kök lavantayı İlçemize kazandırmanın mutluluğu yaşanırken, Ahmetçavuş-Hayıtlı Mahallesi Muhtarı Ayhan Demirçivi de, ilçemizde ilk kez denenen Lavanta bitkisinin, gelecekte en önemli geçim kaynaklarından biri olacağını söyledi. Bahçesine yapılan dikim faaliyeti ile Milas’ta bir ilki gerçekleştirmede öncü rol oynamış olmasının önemli olduğunu belirten Demirçivi; “Fransa bu konuda Avrupa’nın en önemli lavanta üreticisi konumunda ve dünyanın da ilk 3 tarım ihracatçısı arasında yer alıyor. Yine komşumuz Bulgaristan’ın bu ürünü çok iyi değerlendirdiğini Avrupa pazarında söz sahibi olduğunu biliyoruz” derken, Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan da “Halkımızın klasik ürünlerinin yanında böyle  alternatif sanayi ürünleri ekimine de ilgi duyması, hem bölge hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Alternatif sanayi ürünlerinin en önemlilerinden biri olanLavanta, dünyanın her yerinde yetişiyor. Anavatanı Provence olarak bilinen Lavanta Türkiye’ de en fazla Isparta da yetiştiriliyor. Ancak Bölgemizde henüz yeterince değerlendirilemiyor. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinin, Milas’ta tarım sektörüne alternatif bir ürün olarak katkı yapabilecektir. Lavanta üretiminin ucuz olması ve fazla gelir getirmesi ilçemiz üreticileri için alternatif ürün olma özelliğindedir. Lavanta gibi bitkilerin  Milas’ta yetiştirilerek bölgeye görsellik kazandırması turizm açısından da önemli bir kazanım sağlayabilmektedir. İlçemizin hem tarım hem de turizm bölgesi olması bakımından lavanta gibiaromatik ve peyzaja uyumlu bitkilerin yetiştirilmesi ilçemize pozitif katkı yapabileceğini düşünmekteyiz” dedi. Lavanta bitkisi kozmetik, tıp, parfümeri, bitkisel çay gibi birçok alanda kullanılırken, Migren ve Astım hastalıklarında kullanılıyor. Kokusunun yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği olduğu bilinen Lavanta, kokusuyla vücuda kuvvet ve ferahlık verdiği ileri sürülüyor. Cilt hastalıklarına iyi geldiği belirtilen Lavanta’nın Romatizma şikâyetlerini hafiflettiği de uzmanlar tarafından dillendiriliyor.İkinci deneme Milas’ta…

Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, ilçemize bağlı Menteş Mahallesi’ndeki bir dönümlük arazide, Lavanta bitkisi yetiştirme çalışması başlatıldı.  Aynı zamanda Ahmetçavuş-Hayıtlı Mahalle Muhtarı Ayhan Demirçivi’ye ait arazide yetiştirilmek istenen Lavanta, Muğla genelinde ilk kez Seydikemer’de denenmiş ve yüksek oranda verim alınması nedeniyle bu kez ilçemizde denenmeye başlandı.

Tarım gelirlerini ve ürün çeşitliğini artırmak amacıyla lavanta yetiştiriciliğini tarla denemesi ile tanıtma çalışmalarına başlayan Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ilçemiz Menteş Mahallesi’nde bir dönümlük arazide ilk uygulamayı başlattı. Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan ve Ziraat mühendisi Melike Kaya’nın katkılarıyla 1060 kök lavantayı İlçemize kazandırmanın mutluluğu yaşanırken, Ahmetçavuş-Hayıtlı Mahallesi Muhtarı Ayhan Demirçivi de, ilçemizde ilk kez denenen Lavanta bitkisinin, gelecekte en önemli geçim kaynaklarından biri olacağını söyledi. Bahçesine yapılan dikim faaliyeti ile Milas’ta bir ilki gerçekleştirmede öncü rol oynamış olmasının önemli olduğunu belirten Demirçivi; “Fransa bu konuda Avrupa’nın en önemli lavanta üreticisi konumunda ve dünyanın da ilk 3 tarım ihracatçısı arasında yer alıyor. Yine komşumuz Bulgaristan’ın bu ürünü çok iyi değerlendirdiğini Avrupa pazarında söz sahibi olduğunu biliyoruz” derken, Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan da “Halkımızın klasik ürünlerinin yanında böyle  alternatif sanayi ürünleri ekimine de ilgi duyması, hem bölge hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Alternatif sanayi ürünlerinin en önemlilerinden biri olanLavanta, dünyanın her yerinde yetişiyor. Anavatanı Provence olarak bilinen Lavanta Türkiye’ de en fazla Isparta da yetiştiriliyor. Ancak Bölgemizde henüz yeterince değerlendirilemiyor. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinin, Milas’ta tarım sektörüne alternatif bir ürün olarak katkı yapabilecektir. Lavanta üretiminin ucuz olması ve fazla gelir getirmesi ilçemiz üreticileri için alternatif ürün olma özelliğindedir. Lavanta gibi bitkilerin  Milas’ta yetiştirilerek bölgeye görsellik kazandırması turizm açısından da önemli bir kazanım sağlayabilmektedir. İlçemizin hem tarım hem de turizm bölgesi olması bakımından lavanta gibiaromatik ve peyzaja uyumlu bitkilerin yetiştirilmesi ilçemize pozitif katkı yapabileceğini düşünmekteyiz” dedi. Lavanta bitkisi kozmetik, tıp, parfümeri, bitkisel çay gibi birçok alanda kullanılırken, Migren ve Astım hastalıklarında kullanılıyor. Kokusunun yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği olduğu bilinen Lavanta, kokusuyla vücuda kuvvet ve ferahlık verdiği ileri sürülüyor. Cilt hastalıklarına iyi geldiği belirtilen Lavanta’nın Romatizma şikâyetlerini hafiflettiği de uzmanlar tarafından dillendiriliyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Tokat’tan çalışmalara dair bilgilendirme…Önceki Haber

Başkan Tokat’tan çalışmalara dair bilgil...

“Güçlü bir adayla seçimlere ortak olacağız”Sonraki Haber

“Güçlü bir adayla seçimlere ortak olacağ...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar