Sol Dik Masa üstü
Sağ Dik Masa Üstü

BU TARİFE MUĞLA'DA UYGULANACAK EN YÜKSEK TARİFE OLACAKTIR..

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
BU TARİFE MUĞLA'DA UYGULANACAK EN YÜKSEK TARİFE OLACAKTIR..
Milas Belediyesi Aralık Ayı Meclis Toplantısı’nda “2021 Mali Yılı Evsel Katı Atık Ücret Tarifelerinin belirlenmesi talebi ile ilgili hazırlanan Plan ve Bütçe Komisyon Raporu” görüşüldü. Komisyon tarafından belirlenen rakamlara itiraz eden Cumhur İttifakı üyeleri adına söz alan Ak Parti Milas Belediye Meclis Üyesi Hürol Önder, “2020 yılında köy yerleşik alanlarındaki konutlarda KDV dahil yıllık 169,92 TL olan katı atık toplama ücreti % 25 artışla 212,40 TL’ye, belediye hudutlarındaki konutlarda uygulanacak olan tarife ise yıllık olarak 212, 40 TL’den yıllık olarak 254,88 TL’ye yükseltilmiştir. Milas’ın 2021 yılı katı atık tarifesinin bu yılda Muğla’da uygulanacak en yüksek tarife olacağı görülmekte. Geçtiğimiz ay Büyükşehir Belediye Meclisince onaylanan 6 ilçenin katı atık tarifesi, önerilen 2021 yılı Milas Belediyesi tarifesinin altında” dedi. Fethiye ile Milas Belediyesi’nin Evsel Katı Atık Ücret Tarifelerini karşılaştırarak konuşmasını sürdüren Önder, “Fethiye’de 162.686 kişin, yüzlerce otelin ve yüzbinlerce turistin çöpü 15 milyona toplanıyorken, Milas’ta 141.107 kişinin çöpü 22 milyona toplanıyor. Burada ya bir maliyet hesaplama hatası var ya da bir israf söz konusu. Böyle bir tarife kabul edilemez” dedi.

Milas Belediyesi Aralık Ayı Meclis Toplantısı Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonu’nda gerçekleştirildi.

 

21 gündem, 10 imar komisyonu raporu ve 3 ek gündem maddesinin ele alındığı toplantının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Muhammet Tokat; yıl boyunca çalışmalara katkıda bulunan tüm meclis üyelerine teşekkür etti.

Başkan Tokat’ın yaptığı açılış konuşmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.

Gündemin en önemli maddesi “Belediyenin 2021 Mali Yılı Evsel Katı Atık Ücret Tarifelerinin belirlenmesi talebi ile ilgili hazırlanan Plan ve Bütçe Komisyon Raporu’nun görüşülmesiydi.

Komisyon Başkan Yardımcısı Cüneyt İlter tarafından okunan raporda, malzeme, yakıt, personel maliyetleri ile diğer direk maliyetlerin toplamının 22 milyon 146 bin 027,75 TL olduğu ifade edildi.

Kırsal mahallelerdeki ikametgahlardan yıllık 180 TL olarak belirlenen Evsel Katı Atık Ücretinin aylık 15 TL olarak, merkez mahallelerdeki ikametgahlardan yıllık 216 TL olarak belirlenen bedelin ise aylık 18 TL olarak tahsil edileceği belirtildi.

EN ADİL VE DENGELİ ŞEKİLDE ÇALIŞMA YAPILDI

Konut dışı alanların da belirlenen yeni fiyatları ile ilgili bilgi aktarıldıktan sonra söz alan Başkan Tokat komisyon üyelerine teşekkür ederek, “katı atık çöp toplama maliyetlerinin aboneler bazında değerlendirilerek ticaret hane ve konutlara bölünmesi gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda da katı atık ücretleriyle ilgili tariflerimizi belirlemiştik. Belirli dönemlerde erteleme olmuştu. Fakat geçtiğimiz yıl uygulamaya başlanılmıştı. Bu uygulama sürecinde deneyimlerimizden bir tanesi ticarethanelerle ilgiliydi. Belediyemize en çok itiraz genellikle ticari işletmelerle ilgiliydi. Komisyon üyelerimiz bu konuları da ele aldı. Ve bu dengeyi sağlayabilme adına rapor hazırlandı. Dağıtılacak bir miktar ve abone sayımız var. Mümkün olduğu kadar en adil ve dengeli şekilde çalışma yapıldı. Kendilerine tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

MALİYETİN ÇOK BÜYÜK KISMININ KONUT TARİFELERİNE YÜKLENDİĞİ ANLAŞILMAKTA

Cumhur İttifakı adına söz alan Ak Parti Milas Belediye Meclis Üyesi Hürol Önder açıklama yaptı. Fethiye ile Milas Belediyesi Madde madde açıklamasında şu ifadeler yer verdi:

“Milas Belediyesi Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanıp MHP’li komisyon üyesi Sinan Erbey’in ret komisyon üyesi Tacettin Yıldız ve komisyon üyesi Cüneyt İlterin kabul oyu ile 1’e karşı 2, oy çokluğu ile Belediye Meclisimizin onayına sunulan 2021 yılında uygulanacak katı atık gelir tarifesinde özellikle köy yerleşik alanlarındaki ve belediye hudutlarındaki konut tarifelerinde ön görülen fiyatların çok yüksek olduğu görülmekte.

2020 yılında köy yerleşik alanlarındaki konutlarda KDV dahil yıllık 169,92 TL olan katı atık toplama ücreti % 25 artışla 212,40 TL’ye yükseltilmiştir. Belediye hudutlarındaki konutlarda uygulanacak olan tarife ise yıllık olarak 212, 40 TL’den yıllık olarak 254,88 TL’ye yükseltilmiştir.

2020 yılı maliyet hesaplarında katı atık tarifelerinin hesaplanmasında esas teşkil eden sistem maliyeti 19.335.200. TL’den 22.146.027.TL’ye yükselmiştir sistem maliyetindeki artış oranı % 14 seviyesinde iken konut tarifelerindeki artışın % 20 ve % 25 seviyesinde olması artan maliyetin çok büyük kısmının konut tarifelerine yüklendiği anlaşılmakta.

Maliyetler incelendiğinde temizlik işlerinde çalışan 1 memurun 1 aylık maliyetinin 14.362,58 TL olduğu görülmekte. Bu rakam adeta 1 müsteşar maaşı kadar ve çok yüksek. Temizlik işlerinde çalışan kadrolu temizlik işçilerinin ortalama maliyeti ise 12.954,07 TL. Ve bu rakam temizlik görevinin asıl yükünü taşıyan şirket personelinin maliyetinin 3 katından fazla bir maliyete karşılık gelmekte. Temizlik işlerinde çalışıyor gözüken kadrolu işçilerin büyük çoğunluğunun asli görevlerinde değil belediye hizmet binalarında istihdam edildiği söylenmekte. Ana bina ve ek hizmet binalarında hizmet veren personelin hizmet maliyetlerinin de hizmet verdiği müdürlüklerin bütçelerine dahil edilerek sistem maliyetine etki etmemesi sağlanmalı.

2021 yılı katı atık tarifesinin bu yılda Muğla’da uygulanacak en yüksek tarife olacağı görülmekte. Geçtiğimiz ay Büyükşehir Belediye Meclisince onaylanan 6 ilçenin katı atık tarifesi, önerilen 2021 yılı Milas Belediyesi tarifesinin altında. Bu altı belediye içerisinden CHP’li Fethiye Belediyesi ile Milas Belediyesi tarife raporu karşılaştırıldığında;

Fethiye’de uygulanan kırsal konut tarifesi yıllık 89,16 TL – Milas Belediyesi kırsal konut tarifesi yıllık 212,40 TL dir. % 138 daha fazla.

Fethiye’de uygulanan kentteki konut tarifesi yıllık 149,52 TL – Milas Belediyesi kentteki konut tarifesi yıllık 254,88 TL dir. % 70 daha fazla.

Fethiye’de okullarda öğrenci başına alınan ücret yıllık 1,80 TL – Milas Belediyesi öğrenci başına alınan tarife yıllık 24,78 TL dir. % 1277 daha fazla.

Fethiye’de 4 yıldız üzeri otellerden yatak başına alınan ücret yıllık 76,80 TL – Milas Belediyesi yatak başı tarifesi yıllık 354,00 TL dir. % 361 daha fazla.

Fethiye’de hastanelerden yatak başı alınan ücret yıllık 112,20 TL – Milas Belediyesi yatak başına alınan tarife yıllık 424,80 TL dir. % 279 daha fazla.

Fethiye’de butik, terzi, kasap gibi işyerlerinden alınacak ücret yıllık metrekare başına 1, 92 TL / M2 – Milas Belediyesinde uygulanacak aynı tarife yıllık 7,08 TL / M2 dir. % 269 daha fazla.

Tarifeleri etkileyen harcamalardaki durum;

Fethiye Belediyesi temizlik personeli maliyeti 13.160.000 TL – Milas Belediyesi temizlik personeli maliyeti 15.022.241,04 TL dir.

Fethiye Belediyesi araç bakım, kiralama ve akaryakıt gideri 6.910.000.TL – Milas Belediyesi araç bakım, kiralama ve akaryakıt gideri 7.715.397,23 TL dir.

Fethiye Belediyesi dolaylı personel maliyeti 0,00 TL – Milas Belediyesi dolaylı personel maliyeti 719.111,07 TL dir.

Fethiye Belediyesi diğer işletme maliyet gideri “Elektrik, Telefon, Kırtasiye gibi” 0,00 TL – Milas Belediyesi diğer işletme gideri “Elektrik, Telefon, Kırtasiye gideri” 348.827,99 TL dir.

Fethiye Belediyesi özkaynak getirisi gider kalemi 250.000,00 TL – Milas Belediyesi özkaynak getirisi gider kalemi 1.190.278,87 TL.

Fethiye Belediyesi toplam sistem maliyeti 15.434.675,34 TL, Milas Belediyesi toplam sistem maliyeti 22.146.027,75 TL.

Fethiye’de 162.686 kişin, yüzlerce otelin ve yüzbinlerce turistin çöpü 15 milyona toplanıyorken, Milas’ta 141.107 kişinin çöpü 22 milyona toplanıyor. Burada ya bir maliyet hesaplama hatası var ya da bir israf söz konusu. Böyle bir tarife kabul edilemez. Yüce meclisimizin takdirlerine arz ederim.”

MECLİS ÜYELERİ GÖRÜŞLERİNİ DİLE GETİRDİ

Önder’in açıklamasının ardından söz alan CHP’li meclis üyesi Mehmet Ateş, Fethiye ile Milas’ın yüzölçümlerini karşılaştırarak, “Fethiye ile Milas’a karşılaştırmak yanlış olur” derken, MHP’li meclis üyesi Mevlüt Kiriş, eşit bir dağılımın olmadığını ifade etti.

OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Yapılan konuşmaların ardından oylamaya geçildi. “2021 Mali Yılı Evsel Katı Atık Ücret Tarifelerinin belirlenmesi talebi ile ilgili hazırlanan Plan ve Bütçe Komisyon Raporu” Cumhur İttifakı üyelerinin red oyuna karşılık, Millet İttifakı üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Oylamadan sonra yeniden söz alan Belediye Başkanı Tokat, “ilk defa tarife belirlemiyoruz. Daha önce de bazı başlıkları müzakere etmiştik. Bu kıyaslamalar bizleri temel noktalarda doğru sonuçlara götürmeye bilir. Bazı kalemler incelenebilir. Ancak her ilçenin yaptığı faaliyetin fiziksel, bütçesel farklılıkları var. Fethiye ile Milas’ı kıyaslamak sonuç vermez. Özellikle Seydikemer ayrıldıktan sonra Fethiye küçüldü. Mahalle sayılarımız da aynı değil. Milas’ın geçmişten gelen bir uygulama tarzı var. Fevzi bey, Hürol bey zamanında ne yapılıyorsa Muhammet Tokat zamanında da aynı şey yapılıyor. Geçen 5 yıllık dönem büyükşehir yasasına göre bir intibak dönemiydi. Şimdi bizler yeni usuller belirlememiz gerekiyor. Alan olarak Muğla’nın en büyük ilçelerinde, Türkiye’nin en fazla mahalle sayısı olan bir yerde hizmet veriliyor. Bu hizmet verilirken de ekipmanlarımızın, kadromuzun imkanlarına bakıyoruz. Bu kadar geniş bir alanda hangi personel sayısı ile çalışılması gerekiyor ise o sayı ile çalışıyoruz. Çünkü çöp toplama konusu ötelenecek bir çalışma değil. Bana sorarsanız Milas’ın daha da fazla çalışana ihtiyacı var. Ama biz şuanda olanakların el verdiği imkanlarla çalışıyoruz. İlçeler bazında bir kıyaslama yapılmasının sağlıklı sonuçlar vereceğine inanmıyorum. İlçelerin ekonomi, ticari yapıları aynı değil” dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Vekil Demir’den Sağlık Çalışanlarına Müjde.Önceki Haber

Vekil Demir’den Sağlık Çalışanlarına Müj...

KOM'VE NARKO'DA OPERASYONLAR DEVAM EDİYOR..Sonraki Haber

KOM'VE NARKO'DA OPERASYONLAR DEVAM EDİYO...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar