Sol Dik Masa üstü
Sağ Dik Masa Üstü

Başkan Atıcı; “Su değerlidir, akıp gitmesin”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Başkan Atıcı; “Su değerlidir, akıp gitmesin”
Dünya Su Günü dolayısıyla, su kaynaklarının temiz tutularak bilinçli bir şekilde kullanılması ve israf edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, “Su değerlidir, akıp gitmesin…” diyerek, Milas’taki baraj ve gölet projelerinin de biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, 22 Mart Dünya Su Günü’nde Birleşmiş Milletlerin 2021 yılı için “Suyun Değeri” temasını belirlediğini söyleyerek, yaşam kaynağı suyun önemiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Başta tarım olmak üzere her alanda su kullanımında tasarrufun sağlanması gerektiğini ifade eden Başkan Atıcı, iklim değişikliği ve su kaynaklarının kirlenmesi sebebiyle tüm dünyada temiz su ihtiyacının günden güne hayati önem taşımaya devam ettiğini belirtti.

İklim değişikliğinin bir sonucu olarak kuraklığın son yıllarda etkili olduğunu kaydeden Başkan Atıcı, Türkiye’nin aşırı su tüketimi, su israfı, temiz su kaynaklarının kirlenmesi ve nüfus artışı gibi nedenlerle su fakiri bir ülke olma yolunda hızla ilerlediğine dikkat çekti.

“Yaşamın yegâne kaynağı olan suyun bir damlası dahi çok önemlidir! Bu nedenle suyun ve su kaynaklarının temiz tutulması, korunması ve tasarruflu kullanılması gerekir. Su kullanımında, 7’den 70’e herkesin bilinçli hareket etmesi gerekmektedir. Bunun yolu da toplumun eğitilmesinden geçmektedir.” diye konuşan Başkan Atıcı, iklim değişikliğiyle yağışların azalması, aşırı yağışların mevsim normalleri üzerinde gerçekleşmesi, sıcaklık artışı, barajların yeterli doluluğa ulaşamaması gibi hususların da suyun değerini daha çok anlamamıza vesile olduğunu söyledi.

“SU TARİHİN HER DÖNEMİN ÖNEMLİ OLMUŞTUR”

Milas’ın, kültür ve turizmin yanı sıra bereketli topraklarıyla bir tarım kenti olduğunun altını çizen Başkan Atıcı, “Tarihin hangi dönemine bakarsanız bakın, su her zaman hayati olmuştur. Medeniyetler hep su kaynakları ve verimli tarım alanları etrafında kurulmuştur.” diyerek, Milas’ta binlerce yıl öncesinden günümüze kadar gelen ve Beçin Kalesi’nden tutun şehrin ana hatlarından geçen tarihi su kemerlerinin, o dönemde de suya verilen önemi ortaya koyduğunu söyledi.

TARIMSAL SULAMADA TASARRUF EDİLMELİ

Tarımsal sulamanın verim ve kalite için çok önemli olduğuna değinen Başkanı Atıcı, “Kıt su kaynaklarımızı her tür kullanımda tasarruf ederek kullanmalıyız. Özellikle çiftçilerimizin tarımsal sulamada vahşi sulama dediğimiz suyu ziyan eden, verime de fayda sağlamayan yöntemi bırakarak, modern sulama yöntemlerine geçmelidir.” diyerek, su ve enerji tasarrufu sağlayan yöntemler konusunda çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

SU TARIMSAL ÜRETİMDE GİRDİLERİN BAŞINDA GELİYOR

 

Başkan Atıcı, sulu tarımın önemi ve bu konuda yapılması gerekenler hakkında ise şunları kaydetti:

“Su tarımsal üretimde en önemli girdilerden biridir. Türkiye’de yapılan sulu tarım gösteriyor ki sulu tarım ile gayri safi milli tarımsal gelir 5-6 kat artmaktadır. Sulama projeleri ile köyden kente göç azalmakta yerinde istihdam sağlanmaktadır.

Yer üstü ve yer altı sularının azalması tarımsal üretimde endişeli bir bekleyişi de beraberinde getiriyor. Bu durumu ortadan kaldırmak için boşa akıp giden suları toplamak, yani yeni su hasatları yapmak için barajlar ve göletler acil eylem planı kapsamında hızlı bir şekilde bitirilmelidir.

Su zengini olmayan ülkemizin su kaynakları bilinçli bir şekilde kullanılmalıdır. Tarımsal sulama ücretleri düşürülmeli, sulamada kullanılan elektriğin yükü çiftçinin üzerinden kaldırılmalıdır.

Su ve su kaynaklarını muhafaza eden, bilinçli sulama yapan ve suyu bilinçli kullanan toplumda dünyadaki gıda ve tarımsa verimi sağlamlaştıracaktır.”

BEKLEYEN BARAJ VE GÖLET PROJELERİ HAYATA GEÇİRİLMELİ

Milas tarımının ihtiyacı olan baraj ve gölet projeleri konusunda yıllardır mücadele verdiklerini ifade eden Başkan Atıcı, “Su değerlidir, akıp gitmesin!” diyerek, çiftçiler adına beklemedeki baraj ve gölet projelerinin biran önce hayata geçirilmesini istedi.

Başkan Atıcı, “DSİ, Milas’a 2 tane (Akgedik ve Derince barajları) çiftçiler için sulama barajı yaptı. DSİ teşkilatına, yetkililerine, bu barajlarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ancak tarımsal sulamayla ilgili Milas’ın halen eksikleri var. Tarımsal alanlarımızı suya kavuşturması beklenen Eşence ile Gökçeler barajları projeleri beklemede… Bu iki baraj için de 4-5 yıldan beri mücadele veriyoruz. Bunun yanında kırsal mahallelerde planlanan gölet projeleri de beklemede… Çünkü tarımsal üretimde verim ve kalite için tarımsal sulama şart! Tarımsal sulama için bekleyen, acil olan baraj projelerimiz olduğunu bir kez daha hatırlatıyorum. Bodrum’a içme suyu temini amacıyla Milas’a bağlı Kayadere Mahallesi’nde yapılması planlanan 85 milyon metreküp kapasiteli Bodrum İçme Suyu Barajı Projesi’nden de mutlaka Milas’taki çiftçilere sulamada kullanmaları için pay ayrılmalı. Milas’taki Çamköy, Karacahisar, Aslanyakası, İkizköy ve bölgedeki diğer köyler su bekliyor. Bu alanlar verimli topraklar ve tek eksik su… Yöre çiftçisi, 85 milyon metreküplük kapasitesi bulunan bu barajdan tarımsal sulamada faydalanmak istiyor. Bu hak muhakkak verilmelidir.” diye konuştu.

Başkan Atıcı, Milas için baraj projelerinin hayata geçirilerek su kaynaklarının korunması ve kirlenmesinin önüne geçilmesi temennisiyle 22 Mart Dünya Su Günü’nü kutladı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Efeler Grup Şampiyonluğunu GarantilediÖnceki Haber

Efeler Grup Şampiyonluğunu Garantiledi

Kızılay ve Sakatlar Derneklerinden Ortak Çalılşma.Sonraki Haber

Kızılay ve Sakatlar Derneklerinden Ortak...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar