Sol Dik Masa üstü
Sağ Dik Masa Üstü

70 Mahalle Kırsal, 33 Mahalle Kırsal Yerleşik Alan, 29 Merkez Mahalle Belirlendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
70 Mahalle Kırsal, 33 Mahalle Kırsal Yerleşik Alan, 29 Merkez Mahalle Belirlendi
5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanuna eklenen ek-3. Madde ile vergi, harç ve su ücreti ödemelerinde muafiyet ve indirimlerden yararlanılmasını sağlayacak ‘Kırsal Mahalle’ statüsüne geçecek mahalleler tespit edildi. Milas’ta 70 mahalle kırsal, 33 mahalle kırsal yerleşik alan 29 merkez mahalle olarak belirlendi.

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanuna eklenen ek-3. Madde ile vergi, harç ve su ücreti ödemelerinde muafiyet ve indirimlerden yararlanılmasını sağlayacak ‘Kırsal Mahalle’ statüsüne geçecek mahalleler tespit edildi. Milas’ta 70 mahalle kırsal, 33 mahalle kırsal yerleşik alan 29 merkez mahalle olarak belirlendi.
Milas Belediye Meclisi, Büyükşehir Belediyesi Kanununa eklenen ek 3. madde ile Milas’a bağlı mahallelerde kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan belirleme çalışmasını tamamladı. Belediye Meclisinin incelemesi için İmar Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu, Tarım ve Hayvancılık Komisyonuna havale edilen ve komisyonca 3 ay süren değerlendirme sonucunda, Milas’a bağlı 70 mahalle kırsal, 33 mahalle kırsal yerleşik alan, 29 mahalle ise merkez mahalle olarak belirlendi. Karar belediye meclisince oy çokluğu ile onaylandı.
16.10.2020 tarihinde 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununa eklenen, “Köy veya belde belediyesi iken mahalleye dönüşen ve büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunan, kırsal yerleşim özelliği taşıdığı tespit edilen mahalleler, kırsal mahalle kabul edilir. Kırsal mahalle olarak tespit edilmeyen diğer mahallelerde de on bin metrekareden az olmamak kaydıyla kırsal yerleşik alan belirlenebilir.”
Ek 3. Madde uyarınca, Milas Belediye Meclisi 132 Mahallede gerekli incelemeleri yaptı. Köy veya belde belediyesi iken mahalleye dönüşen ve büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunup kanun ve yönetmeliğin belirlediği sosyo-ekonomik durumu, imar durumu, şehir merkezine uzaklığı, belediye hizmetlerine erişebilirliği, mevcut yapılaşma durumu ve benzeri kriterlerin dikkate alındığı, Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşik Alan tespitine göre Milas’taki mahallelerin durumu belirlendi.
MECLİSTE KARARA BAĞLANDI
Kırsal Mahalle Tespiti Ön İnceleme Komisyonunun hazırlamış olduğu rapor Milas Belediyesi Haziran Ayı Meclis Toplantısı’nda görüşüldü. Daha sonra ise rapor İmar Komisyonuna havale edildi. Komisyon tarafından oy çokluğuyla kabul edildi.
Komisyon üyeleri ile gerçekleştirilen toplantılarda mahallelere ait nüfus verileri ile Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden alınan tarım, hayvancılık ve arıcılık verileri, yol, ulaşım altyapı imkanları, merkeze uzaklık ve mahallelerde imar planlarının olup olmadığına dair analizler yapılarak tablo oluşturuldu ve Muğla İli 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu ve Google earth üzerine aktarılarak haritalar elde edildi.
70 MAHALLE KIRSAL OLARAK BELİRLENDİ
Yapılan çalışmalar ve analizler sonucunda ilçemiz sınırlan içerisinde yer alan 132 Mahalleden;
Ağaçlıhüyük, Akçakaya, Akçalı, Akkovanlık, Alaçam, Alatepe, Aslanyaka, Bahçeburun, Bayır, Çakıralan, Çallı, Çamköy, Çamlıbelen, Çamlıca, Çamovalı, Çandır, Çınarlı, Çiftlik, Çomakdağ-Kızılağaç, Çukur, Damlıboğaz, Demirciler, Dere, Eğridere, Ekizköy, Epçe, Fesleğen, Gökçeler, Göldere, Gölyaka, Günlük, Gürceğiz, Hasanlar, Hisarcık, Hüsamlar, İçme, Kalem, Kalınağıl, Kandak, Kapıkırı, Karacaağaç, Karacahisar, Karahayıt, Karakuyu, Karapınar, Kargıcak, Kayabaşı, Kayabükü, Kayadere, Ketendere, Kılavuz, Kızılcakuyu, Kızılcayıkık, Konak, Korucuk, Kultak, Kurutepe, Kuzyaka, Narhisar, Olukbaşı, Ovakışlacık, Pınararası, Sankaya, Sek, Söğütçük, Şenköy, Tuzabat, Yaka, Yoğunoluk ve Yusufça Mahallesi olmak üzere toplam 70 mahallenin Kırsal Mahalle olarak belirlendi.
33 MAHALLE KIRSAL YERLEŞİK ALAN OLDU
Akyol, Avşar, Bağdamları, Baharlı, Bahçe, Bozalan, Çamlıyurt, Danişment, Derince, Dibekdere, Dörttepe, Ekinanbarı, Ekindere, Ekiztaş, Etrenli, Gökbel, Gürçamlar, Hacıahmetler, Kafaca, Karşıyaka, Kazıklıbucak, Kazıklı, Kızılağaç, Köşk, Küçükdibekdere, Meşelik, Ortaköy-Türbe, Pınarcık, Pinar, Sakarkaya, Savran, Ulaş ve Yaşyer Mahallesi olmak üzere toplam 33 mahallenin Kırsal Yerleşik Alan olarak belirlendi.
29 MERKEZ MAHALLE BELİRLENDİ
Milas Merkez Mahalleler ile Bafa, Balcılar, Mutluca, Beyciler, Boğaziçi, Güllük, Kayaönü, Kemikler, Kırcağız, Kısırlar, Kıyıkışlacık, Koru, Menteş, Ören, Selimiye ve Türkevleri Mahallesi olmak üzere toplam 29 mahallenin Merkez Mahalle olarak belirlenmesine komisyonca oy birliği ile karar verildi.
EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR
Komisyon raporunun karara bağlanmasının ardından söz alan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “İlçe olarak çok geniş bir alana sahibiz. Yasal kriterlere uyarak ortak bir noktaya gelmemiz takdire şayan. Gerçekten çok özenle ve titiz hazırlanan bir çalışma. Ben emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Alınan bu karar Büyükşehir Meclisi’ne gönderilecek. Burada da yapılacak olan inceleme çalışmasından sonra onaylanacak. İlerleyen süreçte yine de üzerinde değişiklikler yapılabilir” dedi.
HAZIRLANAN EN İYİ RAPOR 
Konuyla ilgili söz alan bir diğer isim olan AK Partili Hürol Önder ise, “Şahsen ben Muğla içinde hazırlanmış en iyi rapor diyebilirim. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Muhtarlık Seçimini İsmail Avcı KazandıÖnceki Haber

Muhtarlık Seçimini İsmail Avcı Kazandı

Labranda Su’ya Zam Geliyor…Sonraki Haber

Labranda Su’ya Zam Geliyor…

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar