Sol Dik Masa üstü
Sağ Dik Masa Üstü

“Süt tüketimi ulusal düzeyde teşvik edilmeli, üretici desteklenmeli”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Süt tüketimi ulusal düzeyde teşvik edilmeli, üretici desteklenmeli”
Milas Süt Birliği, 1 Haziran Dünya Süt Günü’nü düzenlenen törenle kutladı. Temel gıdaların başında gelen sütün herkes için erişilebilir olması gerektiğini söyleyen Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Vekili ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, sağlıklı nesiller için her yaşta süt tüketimini teşvik edecek ulusal çapta çalışmalara ihtiyaç olduğunu ifade ederek, zor durumda olan süt üreticisinin üretime devam edebilmesi için desteklerin arttırılarak girdi maliyetlerinin mutlaka düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Milas Süt Birliği, 1 Haziran Dünya Süt Günü’nü düzenlenen törenle kutladı. Temel gıdaların başında gelen sütün herkes için erişilebilir olması gerektiğini söyleyen Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Vekili ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, sağlıklı nesiller için her yaşta süt tüketimini teşvik edecek ulusal çapta çalışmalara ihtiyaç olduğunu ifade ederek, zor durumda olan süt üreticisinin üretime devam edebilmesi için desteklerin arttırılarak girdi maliyetlerinin mutlaka düşürülmesi gerektiğini söyledi.
1 Haziran Dünya Süt Günü, Atapark Meydanı’nda düzenlenen törenle kutlandı. Törene; Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, sivil toplum kuruluşu başkanları ve temsilcileri, gaziler, muhtarlar, üreticiler ve tüketiciler katıldı.
Tören, Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın seslendirilmesi ile devam eden törende konuşan Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Vekili ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, günün anlam ve önemine ilişkin açıklamalarda bulundu.
“ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ KAZANSIN İSTİYORUZ”
Birçok canlının dünyaya geldiğinde ilk tanıştığı besin olan sütün, insan yaşamında her dönem temel besinlerin başında geldiğine dikkat çeken Başkan Gezgin, “Pandemi, tarımın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Son günlerde yaşanan iklim krizi ve Rusya-Ukrayna Savaşı, bizim girdi maliyetlerimizi çok yükseltti. Bugün üretici süt üretmekte çok zorlanmaya başladı. Tüm girdi maliyetlerimiz aşırı yükseldi. Üretim maliyetlerin artmasıyla, çiftçilerin zor anlar yaşamasıyla sütün birim fiyatı yükseldi. Ancak bu kez de tüketici sütü tüketemiyor. Biz üreticiler olarak yem, mazot başta olmak üzere girdi maliyetlerimizin düşürülmesini, desteklemelerin yükseltilmesini, en önemlisi de sütün her kesimin erişebileceği bir ürün haline gelmesini istiyoruz.” dedi.
“MESLEKTEKİ EHLİYET SORUNU ARZ TALEP DENGESİNİ BOZUYOR”
Asıl işi çiftçilik ve üretim olmayan kesimlerin, sütün para ettiği dönemlerde sektöre girmesinin ve zor zamanlarda ise üretimi bırakmasının süt sektöründe arz talep dengesini bozduğunu ifade eden Başkan Gezgin, bu durumun önce gerçek üreticileri sonra ise dolaylı olarak tüketicileri olumsuz etkilediğini söyledi.
Gerçek üreticilerin zaten girdi maliyetlerindeki artışlar, ham madde sıkıntı, iklim krizi gibi sebeplerle zor zamanlar geçirdiğine dikkat çeken Başkan Gezgin, meslekteki ehliyet sıkıntısının ve sektör dışı girişlerin önüne geçilerek, devlet desteklemelerinde gerçek üreticilere kolaylıklar sağlanması gerektiğini savundu.
“ULUSAL ÖLÇEKTE ÇALIŞMALARLA SÜT TÜKETİMİNİ ARTIRMALIYIZ”
“Özellikle geleceğimiz olan çocuklarımızın ve toplumumuzun, her bir ferdinin, sağlıklı birer birey olabilmeleri adına süt ve süt ürünleri tüketimini arttırmamız gerekiyor.” diyen Başkan Gezgin, ulusal düzeyde bu bilincin sağlanması ve süt tüketiminin arttırılması için şu önerilerde bulundu:
“Temel gıda sınıfında yer alan süt, herkes için erişilebilir hale getirilmeli. Okul Sütü ve Halk Süt Projeleri arttırılarak devam etmeli. Huzur evlerinde ve Türk Silahlı Kuvvetlerimiz gibi toplu bulunulan diğer kurumlarımızda süt ve süt ürünlerinin, devlet desteğiyle düzenli olarak tüketimi sağlanmalı. Tüketiciler, hazırlanacak olan kamu spotlarıyla, sütün faydaları hakkında bilgilendirilmeli.”
Başkan Gezgin, sağlıklı bir yaşam için sofralardan süt ve süt ürünlerini eksik etmemenizi tavsiyesinde bulunarak, tüm üreticilerin ve tüketicilerin 1 Haziran Dünya Süt Günü’nü kutladı.
İŞBİRLİĞİNİ BİRAZ DAHA GELİŞTİRMEMİZ LAZIM
Törende konuşan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise, “Süt insan sağlığı ve sağlıklı bir toplum için çok önemli. Ülkemizdeki şartlara rağmen iyi bir Süt Birliği’ne sahip olmanın onuru ve gururunu yaşıyoruz. Başta başkanımız olmak üzere, tüm üreticilerimizi kutluyorum. Belediye olarak halkın bu sağlıklı gıdaya erişimi noktasında, üreticilerin desteklenmesi için Belediyemiz ve Birliğimiz arasındaki işbirliğini biraz daha geliştirmemiz lazım. Halkın daha çok süte ulaşmasını sağlayıcı kampanya ve birliktelikleri kurmamız gerekiyor. Önümüzdeki süreçte iyi şeyler yapabileceğimize inanıyorum. Sütü vurgularken, üreticiyi de ön plana çıkarmamız gerekiyor. Böylesine bir besini bizimle buluşturan üreticilerimize şükranlarımı sunuyorum. Artık kazanmadıklarını, yine de toplumumuz için üretmeye devam ettiklerini biliyoruz. Umuyoruz ki bu şartlar en kısa zamanda düzelir.” dedi.
Törenin sonunda katılımcılara ve tüketicilere süt ve ayran ikram edildi.
YÜZDE 50 İNDİRİMLİ ÇİĞ SÜTE YOĞUN İLGİ
Milas Süt Birliği kuruluşu olan Birliğim Gıda’da, Dünya Süt Günü’ne özel sütmatikten sunulan çiğ süte yüzde 50 indirim yapıldı. Başkan Gezgin, Birliğim Gıda’da tüketicilerle bir araya gelerek, tüketicilerin taleplerini dinledi, çiğ sütün önemiyle ve Dünya Süt Günü’yle ilgili paylaşımlarda bulundu.
Tüketiciler ise gün boyu geçerli olan indirimli çiğ süte yoğun ilgi gösterdi.
Süt Birliği üyelerinin, hastalıktan ari sertifikalı çiftliklerinde üretilen ve soğuk zincir bozulmadan sütmatikle tüketime sunulan sağlıklı sütü tercih ettiklerini ifade eden tüketiciler, her şartta üretim yapan emektar üreticilere ve Dünya Süt Günü’ne özel indirim kampanyası için Milas Süt Birliği ailesine teşekkür etti.

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Park Halinde Yanan Araç Kullanılamaz Hale GeldiÖnceki Haber

Park Halinde Yanan Araç Kullanılamaz Hal...

MİTSO : “İZMİR FUARINA RENK KATTIK ŞİMDİ SIRA OLİVİA İSTANBUL FUARINDA...”Sonraki Haber

MİTSO : “İZMİR FUARINA RENK KATTIK ŞİMDİ...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar