BAŞKANLAR SABİT
Sol Dik Masa üstü
Sağ Dik Masa Üstü
MEET LOUNGE.
MHP RÜŞTÜ- MECLİS REKLAM YERİİİİİİİİİİ

“Dükkanların Yıkılması Kıyıkışlacık Turizmine ve Ekonomisine Büyük Darbe Vuracaktır”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Dükkanların Yıkılması Kıyıkışlacık Turizmine ve Ekonomisine Büyük Darbe Vuracaktır”
HABER İÇİ RESİM ALTI MECLİS
“Oradaki 12 dükkan Kıyıkışlacık Mahallesi’nin çarşısı niteliğinde olup yerli ya da yabancı turistlerin ilk uğrak noktasıdır.”
MGM GLOBAL ÖZEL GÜVENLİK -CENKER -ÇETİN

İasos Mahalle Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Scobie, yazılı bir basın açıklaması yaparak, Kıyıkışlacık esnafı ve halkının son dönemde yaşadığı sıkıntılı sürecin değerlendirmesini yaptı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden esnafa gönderilen resmi yazıda, 10 Nisan 2022 tarihi itibariyle kira süresi dolacak olan taşınmazların sözleşmelerinin uzatılmasının yasal açıdan mümkün olmadığı belirtilirken, kira süresinin bitmesi ile birlikte tahliyelerin de yapılması gerektiği vurgulanmıştı. Zamanın daralması ile birlikte çaresiz bir bekleyiş içerisine giren esnafa İasos Mahalle Meclisi’nden destek geldi.
Kıyıkışlacık’ın mağdur esnafı ve halkı adına yaptığı basın açıklamasında dükkânların yıkılmasının Kıyıkışlacık turizmine ve ekonomisine büyük darbe vuracağını ifade eden Hülya Scobie, “Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne ve Muğla Büyükşehir Belediyemize tahliyenin durdurulması, gerekli inceleme ve ölçümlerin yapılması için esnaftan ve halktan imzalar toplayarak gönderdik. Umarız sesimizi duyarlar” dedi.
İasos Mahalle Meclisi tarafından yapılan yazılı basın açıklamasının tam metni şöyle:
“DÜKKANLAR, TURİSTLERİN İLK UĞRAK NOKTASIDIR”
“Muğla ili, Milas ilçesi, Kıyıkışlacık Mahallesi, 394 ada, 409 parselde mülkiyeti Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne ait 12 adet taşınmaz dükkan bulunmaktadır. Bu dükkanlar 1990’lı yıllardan beri oradaki halk tarafından işletilmekte; berberiyle, balık kavaflarıyla, bakkalıyla gittikçe yükselen nüfusun ihtiyaçlarını karşılamakta aynı zamanda sunulan restoran kafe hizmetleri ile sosyal yaşamın pekişmesine, turizmin canlanmasına katkı sağlamaktadır. Oradaki 12 dükkan Kıyıkışlacık Mahallesi’nin çarşısı niteliğinde olup yerli ya da yabancı turistlerin ilk uğrak noktasıdır. Her şeyden önce Kıyıkışlacık’ın en büyük geçim kaynağı zeytincilik ve balıkçılıktır. Kıyıkışlacık Mahallesi’nde yerli nüfusun ciddi oranı balıkçıdır ve yakaladıkları balıklarını bu dükkanlardaki esnaflara satarak ailelerinin geçimini sağlamaktadır. Burası milattan öncesine dayanan tarihiyle yaşanmışlık olan ve tarihte de hep balıkçılık yapılmış kadim bir kullanım alanıdır. Aynı noktada 3000 yıldır balıkçılık ve ticari faaliyet gösterilmektedir.
“DÜKKÂNLARIN YIKILMASI KIYIKIŞLACIK TURİZMİNE VE EKONOMİSİNE BÜYÜK DARBE VURACAKTIR”
Bununla birlikte (eski ve sağlıksız ölçümlere göre) 3. derece arkeolojik sit alanı içerisinde kalan bu taşınmazların Anıtlar Kurulunca alınan 29.12.2017 tarih 5128 sayılı, 29.05.2019 tarih 462554 sayılı ve 03.09.2021 tarih 1680175 sayılı kurul kararları doğrultusunda tahliyesi istenmektedir. Anıtlar Kurulunun aldığı kararlar doğrultusunda Muğla Büyükşehir Belediyesi, esnafa yazı göndererek 3 yıllık kira sözleşmelerinin süresi dolan dükkânlara, sözleşmelerinin yenilenemeyeceğini ve sözleşme bitim tarihi olan 10 Nisan’da dükkanları tahliye etmelerini tebliğ etmiştir. Bu dükkânların yıkılması Kıyıkışlacık turizmine ve ekonomisine büyük darbe vuracaktır. Sadece balıkçılık değil, mahallemizde halka hizmet veren tek bir berber dükkanı bulunmaktadır. Belediye buradaki esnaflara herhangi bir yer gösterememekte, mahallede taşınılabilecek herhangi bir yer, dükkan bulunmamaktadır. İnsanlar sadece bu hizmet için bile Milas’a gitmek zorunda kalacaktır. Dışarıdan gelenler de bu dükkanlardan alışverişini yapmakta, oradaki kafe ve restoranlardan hizmet alıp sosyal yaşamını sürdürmektedir. Yıkılmış ya da bomboş olan hizmet alınamayan bir yer cazibesini kaybedecek, günden güne daha da tanınan İasos’un turizmi büyük darbe alacaktır. Tüm bunların yanında senelerdir ekmeğini o dükkanlardan çıkaran esnaflar ne yapacağını bilememektedir. Özellikle son senelerdeki hayat şartları, ekonomi, pandemi küçük esnafı iyice zorlamışken alınan bu kararlar bizler için tam anlamıyla bir yıkım niteliğindedir.
İlgili alanın sit alanı olup olmadığı ya da kaçıncı sit olduğu en son 1978 yılının haritalarıyla ölçülmüştür. Ancak günümüzdeki harita ölçekleri o zamanın haritalarıyla uyuşmayabilmektedir. Bu yüzden Anıtlar Kurulu’ndan yeni bir ölçüm yapılmasını ve bu doğrultuda karar verilmesini talep ettik. Zaten Anıtlar Kurulu da bu durumun farkında olduğundan, 2018’de dükkanlar için istediği tahliye kararını durdurmuştu. İlgili parselde inceleme yapacaklarını, 1978 yılında yapılan sağlıksız ölçümler neticesinde SIT alanında kaldığını, o günden beri de herhangi bir ölçümün yapılmadığını, incelemelerin tekrar yapılacağını konu ederek, Milas Kaymakamlığı 09.03.2018 tarih, 50572497-512-E.833 sayılı yazısıyla esnafa tahliyeyi durdurduğunu bildirmişti. Ancak o günden günümüze kadar parselde bu yönde hiçbir inceleme çalışması yapılmamıştır. Anıtlar Kurulu 2018’de aldığı gerekçeli tahliyeyi durdurma kararını unutarak, hem 29.05.2019 tarih 462554 sayılı, hem de 03.09.2021 tarihinde 1680175 sayılı kurul kararı alarak esnaftan tekrar tahliye istemiştir. İsteğimiz, Anıtlar Kurulu’nun ilgili parselde evvelden tahliye sebebini durdurma gerekçesini yerine getirmesini ve gerekli inceleme araştırma ve ölçümleri esnafı ve halkı mağdur ve mahrum etmeden yapmasıdır.
“UMARIZ SESİMİZİ DUYARLAR”
Bu konuyla ilgili hem Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne hem de Muğla Büyükşehir Belediyemize tahliyenin durdurulması, gerekli inceleme ve ölçümlerin yapılması için esnaftan ve halktan imzalar toplayarak gönderdik. Umarız sesimizi duyarlar.
Bununla birlikte bilindiği üzere 3. Derece arkeolojik sit alanlarında koruma kullanma kararları doğrultusunda yeni düzenlemelere izin verilebilmektedir. Bu dükkanlar yıllar önce bu alana temelsiz ve yüzeysel olarak oturtulmuş, prefabrik yapılardır. Mevcut ve olası arkeolojik varlıkların korunması ve değerlendirilmesini sağlayacak bir şekilde, KUDEP biriminin, Koruma Kurulunun ve belediyemizin çalışmalarıyla tüm bu dükkanlara ve tabelalara arkeolojik dokuya uygun tek tip düzenleme ve nizam getirilmesini, (tek tip ve tek renkte ahşap kaplama, tek tip çatı, güneşlik ve tabela uygulamaları gibi) ve bunu da esnafa süre tanıyarak planlı programlı uygulanmasını arz ediyoruz. Tüm bu sayılan sebeplerden ötürü İasos’un turizmine ve ekonomisine darbe vurmadan mağduriyetimize hem Anıtlar Kurulu’nun hem de Muğla Büyükşehir Belediyemizin yıkmak yok etmek yerine, günümüz şartlarına uygun, kalıcı ve halkı mutlu eden ivedi çözümler getirmesini bekliyoruz.”

 

Üstekler

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yanan Yerler Yeniden Zeytin Ağaçları İle DonanacakÖnceki Haber

Yanan Yerler Yeniden Zeytin Ağaçları İle...

8 Göçmen YakalandıSonraki Haber

8 Göçmen Yakalandı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar